Ogólnopolski Festiwal Drobiu to wyjątkowe wydarzenie, które łączy profesjonalizm sektora drobiarskiego z promocją kulinarnego dziedzictwa i nowoczesnych rozwiązań technologicznych. W dniach 23–24 sierpnia 2025 roku w Uniejowie spotkają się hodowcy, przetwórcy, producenci technologii, pasjonaci kuchni, a także konsumenci mięsa drobiowego, których nie może zabraknąć podczas tego wydarzenia – by wspólnie celebrować siłę i innowacyjność polskiego drobiarstwa.
Konferencja Branżowa | 23 sierpnia 2025 r.
Pierwszy dzień Festiwalu poświęcony będzie konferencji branżowej skierowanej do hodowców drobiu i przetwórców mięsa. Eksperci podejmą kluczowe tematy związane z wyzwaniami, zrównoważonym rozwojem i innowacjami w produkcji drobiarskiej.
To doskonała przestrzeń do wymiany doświadczeń, nawiązywania kontaktów biznesowych oraz poznania najnowszych trendów w branży.
W programie konferencji znajdą się m.in. następujące wystąpienia:
- Regulacje Europejskie i ich wpływ na produkcję drobiarską
dr Piotr Kwieciński, Wiceprezydent Europejskiej Federacji Lekarzy Weterynarii - Precyzyjne żywienie drobiu w aspekcie opłacalności
Prof. dr hab. Mariusz Korczyński, Kierownik Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Wymogi weterynaryjne w dobie poważnego kryzysu w polskim drobiarstwie – teraźniejszość i przyszłość
lek. wet. Joanna Kokot-Ciszewska, Lubuski Wojewódzki Lekarz Weterynarii - Między prawdą a manipulacją – jak chronić wizerunek polskiego drobiu?
dr inż. Sławomir Jarka, Instytut Zarządzania, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Racjonalne inwestowanie w sektorze mięsa drobiowego – jak rozwijać biznes bez ryzyka przeinwestowania
Paweł Wyrzykowski, analityk sektora spożywczego - Planujesz inwestycje? Skorzystaj ze zwolnienia podatkowego w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej!
Karolina Falkenberg, Ekspert w Departamencie Pozyskiwania i Obsługi Inwestora, Łódzka SSE
🔹 Liczba miejsc jest ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń.
📌 Rejestracja na konferencję: https://festiwaldrobiu.pl/formularz-zgloszeniowy/
Wydarzenie plenerowe i ekspozycja firm | 24 sierpnia 2025 r.
Drugi dzień Festiwalu to targi branżowe i widowiskowe wydarzenie plenerowe otwarte dla szerokiej publiczności. Na stoiskach wystawców zaprezentowane zostaną nowoczesne maszyny, urządzenia i rozwiązania wspierające rozwój sektora drobiarskiego. To doskonała okazja do zapoznania się z innowacjami oraz budowania relacji między producentami, przetwórcami i dostawcami technologii.
Równolegle odbędzie się część kulinarna i edukacyjna z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich, które pod okiem uznanych szefów kuchni zaprezentują swoje kulinarne umiejętności – łącząc regionalne tradycje z nowoczesnymi trendami.
📌 Informacje dla wystawców: https://festiwaldrobiu.pl/wystawcy/
Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich | 24 sierpnia 2025 r.
Serdecznie zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia do udziału w konkursie kulinarnym, którego celem jest promocja walorów mięsa drobiowego poprzez kreatywne, smaczne i inspirowane tradycją potrawy.
🏆 Dla najlepszych zespołów przewidziano atrakcyjne nagrody!
📌 Rejestracja KGW do konkursu: https://festiwaldrobiu.pl/konkurs-kulinarny/
Wspólna przestrzeń dla branży i konsumentów
Ogólnopolski Festiwal Drobiu to platforma wymiany wiedzy, promocji innowacji oraz budowania pozytywnego wizerunku polskiego drobiu. To również wyjątkowa okazja do integracji środowiska branżowego z konsumentami, którzy aktywnie współtworzą rynek i kształtują przyszłość polskiego drobiarstwa.
🔗 Więcej informacji znajdziesz na stronie: www.festiwaldrobiu.pl
Nie może Was tam zabraknąć. Do zobaczenia w Uniejowie!

