• Phone
    Telefon

    +48 605 480 560

  • E-mail
    Adres e-mail

    kontakt@innowatorzywsi.pl

Podsumowanie Pierwszej Edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu

Dodano: 06 wrz 2023

W dniach 2-3 września 2023 roku miała miejsce pierwsza edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu, który z założenia będzie cyklicznym wydarzeniem dedykowanym branży drobiarskiej w Polsce. Dwudniowa formuła festiwalu, składająca się z części edukacyjnej, kulinarnej, konkursowej oraz rozrywkowej, przyciągnęła do Uniejowa ponad 15 000 osób.

Program pierwszego dnia festiwalu rozpoczęła konferencja z udziałem krajowych ekspertów, stanowiąca doskonałą okazję do dyskusji i wymiany doświadczeń. Blisko 300 uczestników z zainteresowaniem wysłuchało 6 prelekcji, których tematy prezentujemy poniżej:

  1. „Nowe technologie a proces budowania zaufania konsumentów na przykładzie branży drobiarskiej” – Dr inż. Sławomir Jarka, Instytut Zarządzania SGGW w Warszawie,
  2. „Wyzwania polskiej branży drobiarskiej” – Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa,
  3. „Rynek drobiu – główne dynamiki zmian” – Adrian Smalec, BNP Paribas Bank Polska S.A.,
  4. „Nowe technologie w produkcji drobiu” – Prof. dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga, Uniwersytet Przyrodniczy w Siedlcach,
  5. „Ważniejsze aspekty weterynaryjne w hodowli drobiu” – Dr Piotr Kwieciński, Wiceprezydent Europejskiej Federacji Lekarzy Weterynarii (FVE),
  6. „Produkcja drobiarska bez antybiotyków” – Dr inż. Marta Kuźmińska-Bajor, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Po części konferencyjnej nadszedł czas na rozmowy i nawiązanie nowych kontaktów w nieco luźniejszej atmosferze podczas wieczornego bankietu.

Formuła drugiego dnia festiwalu służyła promocji mięsa drobiowego poprzez konkursy, pokazy kulinarne oraz degustację przygotowanych potraw. W konkursie kulinarnym, prowadzonym przez Braci Budnik, wzięło udział 30 Kół Gospodyń Wiejskich. Tematem tegorocznej edycji konkursu były potrawy z wykorzystaniem drobiu (kury, kaczki, gęsi, indyki) w różnych formach:

  • Przekąska na ciepło lub zimno,
  • Zupa,
  • Pierogi z farszem i okrasą.

Po zakończeniu konkursu nasi szefowie kuchni prezentowali swoje umiejętności podczas pokazu kulinarnego. Ceremonia wręczenia nagród głównych dla 10 najlepszych KGW oraz nagród pocieszenia dla pozostałych uczestników stanowiła finał zmagań konkursowych.

Tego dnia nie zabrakło również przestrzeni do edukacji, prezentacji maszyn i urządzeń, rodzinnej strefy z atrakcjami dla najmłodszych oraz strefy koncertowej. Na festiwalowej scenie wystąpili najwięksi artyści polskiej estrady, takie jak: Papa D., Feel oraz Kombii. Wieczorne koncerty przyciągnęły tłumy publiczności.

Na zaproszenie organizatorów festiwalu przybyły zagraniczne delegacje z Angoli, Iraku, Mali, Nigerii oraz Tanzanii. Wśród delegacji znaleźli się przedsiębiorcy zainteresowani importem drobiu z Polski.

Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem mediów, co w połączeniu z przeprowadzoną kampanią promocyjno-informacyjną przyczyniło się do szerokiego zasięgu informacji o Festiwalu. Relację z wydarzenia można było obejrzeć na antenie ogólnopolskich kanałów telewizyjnych, takich jak TVP1 w programach „Tydzień” oraz „Magazyn Rolniczy”. Przez blisko 2 godziny z terenu Festiwalu nadawany był na żywo program „Budzi się ludzi”, emitowany w TVP3 Łódź. O Festiwalu informowały także gazety oraz portale internetowe związane z polskim rolnictwem.

O randze wydarzenia mogą świadczyć przyznane patronaty honorowe udzielone przez: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa, Wojewodę Łódzkiego Karola Młynarczyka, Marszałka Województwa Łódzkiego Grzegorza Schreibera, JM Rektora SGGW w Warszawie prof. dr hab. Michała Zasadę, Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Halinę Szymańską, Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa dr inż. Waldemara Humięckiego oraz Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego dr Aleksandrę Hadzik.

Partnerami Festiwalu były Urząd Gminy Uniejów oraz Województwo Łódzkie. Patronat medialny nad wydarzeniem obejmowały TVP1, TVP3 Łódź, Radio Łódź oraz Wiadomości Rolnicze Polska.

Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Linki do materiałów o Ogólnopolskim Festiwalu Drobiu:

https://agrobiznes.tvp.pl/72479823/festiwal-drobiu

https://agrobiznes.tvp.pl/72253113/tydzien-27082023

https://uniejow.net.pl/pl/11_wiadomosci/8444_festiwal-drobiu-w-uniejowie-na-scenie-feel-kombii-i-pawel-stasiak.html

https://wielun.naszemiasto.pl/ogolnopolski-festiwal-drobiu-odbyl-sie-w-uniejowie-impreza/ar/c17-9442977

https://www.wrp.pl/tag/ogolnopolski-festiwal-drobiu

Relacja zdjęciowa z OFD.